Hjälp önskas med grundläggande ellära

Här diskuterar vi digitala bilbanesystem.
Scalextric Digital, Ninco-D, SCXD m.fl.

Hjälp önskas med grundläggande ellära

Inläggav Paxel 17 feb 2008, 22:05

Hej
Jag blev inspirerad av swissracer på slotforum http://www.slotforum.com/forums/index.php?autocom=custom&page=audi_light_project och satte in 2 extra LED i en Spirit Renault 205 som är utrustad med slotIts digitala chip och lyssats. Jag parallelkopplade extraljusen med befintliga framljus som finns i satsen. Bakljus och bromsljus fungerar men fram lyser bara extraljusen, alltså orignal ljusen lyser inte längre men om jag matar framljusen med 3 volt lyser alla framljus. Ljussatsen matar 2 volt till framljusen men då lyser det alltså bara i extraljusen. I bilar utan extraljus ligger det 3v över framdioden. Det verkar som de extraLED (inköpta på ELFA) tjuvar en volt och gör att orignal LED inte lyser. Jag blir snart :cuckoo: Tacksam för tips.
Inte längre urspårad
Användarvisningsbild
Paxel
Mekaniker
 
Inlägg: 460
Blev medlem: 21 mar 2007, 21:41
Ort: Huddinge
Klubb: Slotblot1

Re: Hjälp önskas med grundläggande ellära

Inläggav Lempa 20 feb 2008, 04:03

Inte för att jag är insatt i digitalchippen eller slotits färdiga lyskit precis, men nog låter det i din beskrivning misstänkt likt att du trots allt har fått de nya dioderna i serie med originalen snarare än parallellt? Vid seriekoppling skulle man förvänta sig att spänningen sjunker just nån volt eller så (varierar lite beroende på diodtyp). Tycker ändå det hela verkar lite skumt om originaldioderna inte ens lyser svagt? Då kanske det ändå är något annat knaster i bygget...

Har du möjlighet att ta en bild eller rita kopplingsschema?

/Lempa
Användarvisningsbild
Lempa
Mekaniker
 
Inlägg: 323
Blev medlem: 13 dec 2005, 03:25
Ort: Lund

Re: Hjälp önskas med grundläggande ellära

Inläggav Paxel 20 feb 2008, 20:40

Tack för info, jag har själv börjat tro att jag kopplat serie (fast det ser parallellt ut för mig :cuckoo: ). Nåväl, jag bytte ut de vita mot gula och nu lyser alla 4 framlysen. Efter ytterliggare mätningar kom jag fram till att varje slinga matar drygt 4 Volt. Gula dioder kräver 2 volt för att lysa vilket innebär att 2 lampor kan tändas per slinga om seriekopplat. Vita slotit lamporna verkar kräva lite mer (minst 2,4 volt) för att tändas. Lyssatsen består av 2 svarta samt 2 röda för 2 framljus och så här har jag kopplat: + på 2 dioder är ihopkoplade och går till 1 röd kabel på lysatsen - på 2 dioder är ihopkopplat och går till 1 svart kabel. -Är jag en parallell seriekopplare 8-) ?
Inte längre urspårad
Användarvisningsbild
Paxel
Mekaniker
 
Inlägg: 460
Blev medlem: 21 mar 2007, 21:41
Ort: Huddinge
Klubb: Slotblot1

Re: Hjälp önskas med grundläggande ellära

Inläggav Lempa 24 feb 2008, 06:04

Helt klart har du kopplat parallellt, så där sprack den teorin! Har dessvärre inga direkt konkreta idéer om varför spänningen sjunker när du kopplar in de nya dioderna. Det börjar luta åt att det är något i kretsarna som sänker spänningen när du börjar ta ut mer ström genom att använda fler dioder, men i så fall skulle man antingen misstänka att kretsen inte är anpassad för (klarar) att ge mer ström än de befintliga dioderna drar själva, alternativt är det är något fel i kretsen (strömförbrukningen är ändå minimal i dessa sammanhang). Jag antar att lys-kitet är någon typ av permalight, som använder en backupkondensator att täcka upp för stunderna utan tillförsel av spänning från banan? Man skulle i så fall kunna tänka sig att kondensatorn är skadad och därmed känslig för strömuttaget, men å andra sidan borde det rimligen bara påverka den tiden dioderna lyser efter spänningstillförseln upphört? Detta får mig att börja tro att problemet ändå ligger i digitalmodulen. Frågan är hur lys-chipet matas? Förmodar att det är SSD du har? Har du själv monterat lyskitet via ett färdigt stiftdon? Hade varit intressant att veta vilken spänning som matas till lys-kitet. Ett alternativ, om ingen annan lösning uppenbarar sig, är att koppla förbi digitalkretsen och i stället koppla direkt via motorkablarna. Det du i så fall måste se till är att löda in en spänningsregulator och eventuellt något motstånd för att inte bränna dioderna bara. Borde funka, men kanske blir det för mycket jobb? Jag har lite scheman om du skulle vara intresserad av en sån variant.

Ja, detta var lite fritt spånande för att försöka komma närmare pudelns kärna. Vet inte om det leder till någon definitiv lösning på problemet, men man kan ju hoppas du kommer vidare på något sätt.

Hälsningar
Lempa
Användarvisningsbild
Lempa
Mekaniker
 
Inlägg: 323
Blev medlem: 13 dec 2005, 03:25
Ort: Lund

Re: Hjälp önskas med grundläggande ellära

Inläggav Paxel 26 feb 2008, 21:58

Tjena
Jo det är något mysko med det här lyskitet. Man kopplar kitet till en kontakt på den digitala decodern , matningen därifrån till lyschippet är på ca 5v. Utseendet liknar den analoga lyssatsen som finns beskrivet på http://www.slot.it/Download/LuciWEB.pdf . Det verkar som det inte går att bygga ut med mera framlampor med bibehållen lyseffekt.
Jotack jag är intresserad av dina kopplingscheman. Det går ju att koppla in lampor efter digiatalchippet, även före men då måsta man själv likrikta strömmen men eftersom SSD har ström förjämnan kan man få det ljust å fint.
/Axel
Inte längre urspårad
Användarvisningsbild
Paxel
Mekaniker
 
Inlägg: 460
Blev medlem: 21 mar 2007, 21:41
Ort: Huddinge
Klubb: Slotblot1

Re: Hjälp önskas med grundläggande ellära

Inläggav largasso 26 feb 2008, 23:31

Har en känsla av att blandningen av olika färg på dioderna gör att det inte funkar ordentligt.
Har varit med om liknande själv där en färg lös men inte den andra. ( vet att det finns någon lag om detta
på nätet, återkommer med sida )

Testa vidare :thumb:
Lala
Hellre lite trångt i första backen,
än blåbärssoppa över hela banan...
http://www.big1.se
Skånefräsning på "G"
Användarvisningsbild
largasso
Testförare
 
Inlägg: 2643
Blev medlem: 30 nov 2005, 03:53
Ort: Helsingborg, Skaune
Klubb: HBG Slotcar

Re: Hjälp önskas med grundläggande ellära

Inläggav Stirling Moss 27 feb 2008, 22:00

1.Lysdioder av olika färg har olika framspänningsfall
2. Lysdioder med samma färg* men av olika fabrikat/typ har olika framspänningsfall
3. Lysdioder med samma färg av samma fabrikat/typ har olika framspänningsfall, speciellt om de kommer från olika tillverkningsbatcher.
4.Framspänningsfallet i lysdioden ökar om man ökar strömmen genom lysdioden.

Man skall därför inte pararllellkoppla lysdioder direk, den med lägst framspänningsfall kommer att ta all ström
eller all ström upp till den nivå då dess framspännningsfall kommit upp till samma nivå som den med näst lägst framspänningsfall osv.

Lysdioder som skall kopplas parallellt skall ha varsitt seriemotstånd.
Om de är av samma fabrikat/typ kan de ha samma motståndsvärde för att få samma( nästan) ljusstyrka.
Om man vill få samma ljusstyrka med lysdioder av olika typ får man testa med att justera motståndsvärde för den ena lysdioden tills man upplever att de lyser lika starkt.

ljustes spridningsvinkel varierar också mellan olika fabrikat/typ
det finns smalstrålande tex +/- 15 grader eller bredstrålande tex +/- 60 grader
en smalstrålande lysdiod upplevs som mer intensiv när man tittar på den rakt framifrån, dock kan ljusmängden vara densamma från båda men den bredstrålande sprider ut ljuset på en större yta.

Ljusstyrkan kan variera ganska rejält mellan lysdioder av samma fabrikat/typ. Som tur är uppfattar inte ögat skillnaden speciellt bra men om man testar med en lux-meter ser man skillnader.
( vissa typer kan man köpa sorterade efter ljusstyrka )

Vid seriekoppling har har de ett gemensamt motstånd i serie, det blir dock problem med vita lysdioder om man skall mata med 5V eftersom en vit lysdiod har ett ett framspänningsfall på ca 3,5V eller mer. Två dioder i serie blir ju 3,5V+3,5V = 7V, och då blir det inget ljus .
För bakljus kan man dock seriekoppla 2 röda lysdioder och ett motsånd . Framspänningsfallet för en röd lysdiod brukar ligga på 1,6 till 2,1 V.


* Samma färg är en sanning med modifikation det finns inte bara en sorts vit LED ( eller röd .eller grön osv )
färgen beror på ljusets våglängd och det varierar mellan olika typer .


De vita lysdioder vi i våra sammanhang kallar Xenon, de som har ett blåaktigt sken är inte gjorda för att likna xenon-ljus, namnet är en efterkonstruktion.
Det finn lysdioder som har ett mer varmvitt ljus ( gulare ) de skulle säkert göra sig bättre på många (äldre) bilar
men de är inte så vanliga än och har ett högre pris.

Moss
Användarvisningsbild
Stirling Moss
Kartläsare
 
Inlägg: 865
Blev medlem: 06 apr 2004, 23:49
Ort: Mora/Hedemora


Återgå till Digitala bilbanesystem

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 32 gäster

cron