Mega-G – nyhet på G

Här diskuteras H0, 1:43, Tyco, Faller AMS, Aurora, Tomy A/FX m. fl.

Mega-G – nyhet på G

Inläggav Ravajack 11 nov 2008, 10:44

"Det är inte ofta man ser en levande kofta" skaldade Nationalteaterns goa gubbar & gummor i sagan om Yllet & Co på klassiska LP:n "Kåldolmar & kalsipper".

Det är heller inte ofta som man ser en helt ny bilkonstruktion i den skala som kallas H0 (hå-noll, 1/87), men som snarare borde heta 1/64. Men nu har det hänt.

Amerikanska H0-entusiastfirman Racemasters (grundad av bilbanelegenden Jim ”Russkit" Russell och likaledes legendariska H0-gurun Gary ”Scaleauto” Beedle) har utvecklat och lanserat de smäckraste, läckraste och i särklass mest slimmade, detaljerade och realistiska fordonen någonsin i denna lilla skala.

Den nya skapelsen är namnad AFX Mega-G och produceras av japanska Takara-Tomy, som tog över H0-produktlinjen och varumärket AFX när amerikanska Aurora slog vantarna i bordet för ett antal år sedan.

Den nya bilen har F1-karaktär och lanseras initialt i fem olika skepnader. Dock är det ingen F1-kärra, utan karossens utformning och design är baserad på Panoz DP01, en enhetsvagn som kördes i amerikanska Champ Car under 2007.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Champ Car-serien är dock numera nedlagd (Champ Car och och konkurrerande motorcirkusen Indy Racing League slogs ihop till gemensamma IndyCar Series inför 2008) så det är väl tveksamt om fler än dessa fem "livréer" kommer att att lanseras. Enhetsbilen inom IndyCar kommer idag och framledes från italienska Dallara.

Chassiet till denna nya bil kallas Mega-G och är en utvecklad variant av det väl beprövade AFX Super-G chassiet, ursprungligen utvecklat av Aurora och en verklig trotjänare inom H0-racinghobbyn. Mega-G är smalare och lägre än Super-G för att rymmas under den slimmade och osannolikt (för att vara skala H0-1/64) skalenliga Panoz DP01-karossen. Även hjulbasen är längre än normalt för att passa Champ Car-stuket.

Bild
Det nya Mega-G chassiet under Panoz-karossen.

Bild
Super-G till vänster, Mega-G till höger.

Bild
Super-G över, Mega-G under.

Mega-G chassiet kommer senare även att användas som bas/underrede i andra framtida bilar från Racemasters/Takara Tomy, men då med en kortare och mera normal hjulbas för denna skala.

En tämligen omfattande recension med åtföljande utförligt test av Mega-G finns HÄR.
En populär föreställning är att om man kedjar fast ett oändligt stort antal apor vid var sin skrivmaskin, så kommer någon av dem att prestera ett litterärt mästerverk. Internet har dock nu slutligen bevisat att så inte är fallet...
Användarvisningsbild
Ravajack
Veteranracer
 
Inlägg: 3446
Blev medlem: 07 sep 2004, 14:56

Återgå till Småskaliga bilbanor

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster