Scalextric med plupp

Här diskuteras allt som har att göra med bilbaneracing på plast och träbanor med skalenliga bilar. Scalextric, Ninco, Slot.it, FLY m.fl.

Scalextric med plupp

Inläggav jomol22 30 apr 2015, 09:41

Efter en liten diskussion på annan plats här på forumet, tänkte jag det kunde vara trevligt sprida kunskapen om urkpluppbilarna.
Scalextric gjorde under en period en hel del bilar med sämre köregenskaper, till synes fullt medvetet för att skilja ut dessa bilar från de... inte fullt så dåliga bilarna.


plupp1.jpg
Karakteristisk plupp
plupp1.jpg (27.81 KB) Visad 2020 gånger

Här är en Datsun 260Z C53, med den väl synliga knoppen eller pluppen på taket. Vårt antagande har i alla år varit att den kommer från gjutningsprocessen. Men varför finns den kvar? Varför slipas och poleras den inte bort? Många andra bilar saknar ju rester efter en synlig ingång i formen, om man inte skärskådar dem riktigt nära. Varför har Scalextric under flera år valt att låta en gjutrest sitta kvar på taket på somliga modeller?


plupp2.jpg
Motot högt placerad i framkant
plupp2.jpg (22.18 KB) Visad 2022 gånger

Utan att ha gått igenom alla modeller Scalextric tillverkat under alla år har vi ändå inte kunnat undgå att se ett samband: på de bilar som har den lilla utgjutningen på taket sitter motorn mycket högt i framkant. Den lutar kraftigt nedåt i bakkant för att pinjongen ska nå till bakaxeldrevet.

En annan sak som vi tror är gemesam för dessa bilar är att de inte är ihopskuvade, utan snäpps ihop i fram och bak med stötfångare, nummerplåt och liknande.

Syftet? Kan det vara något annat än att bilarna ska gå sämre?
Jag ser två syften med pluppen på taket. Dels vill man varna eventuella chaufförer av dessa bilar, dels vill de markera att detta är en billig, usel bil och du är en idiot som köper den och sätter man gjutpluppen väl sunlig högst upp. Som ett finger i ögat.

Vad tror ni?
jomol22 hette förut srsowö
Användarvisningsbild
jomol22
Veteranracer
 
Inlägg: 3134
Blev medlem: 09 feb 2004, 18:04
Ort: Örebro
Klubb: SRSoWÖ

Re: Scalextric med plupp

Inläggav GTA 02 maj 2015, 11:21

kul.. Det verkar stämma.. hade en med plupp på och den var kass på banan. Har byggt om den till en dragracer med 42k motor. (Scalextric Rover)
Användarvisningsbild
GTA
Mekaniker
 
Inlägg: 309
Blev medlem: 28 feb 2012, 22:58
Klubb: Trönö Slotcar


Återgå till Bilbana & allmänt

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster